Det finns flera varianter av bolån. Dessa kan vara antingen amorteringsfria eller bolån låg ränta. Detta då de flesta bolån betingar en ganska hög summa pengar som man förmodligen kommer att få betala av under resten av sitt liv.

När man söker om ett bolån måste man kunna styrka priset på den bostad som lånet är ämnat för. Detta för att banken skall kunna bedöma storleken på lånet och för att den skall kunna veta att det verkligen är en bostad som man söker lånet för. När man väl har fått ett bolån beviljat kan man lösa in andra skulder så att dessa ingår i bolånet. Detta är speciellt fördelaktigt om man har ett flertal sms-lån eller andra småkrediter. Det är även vanligt att man intecknar sitt hus för att på så sätt kunna få tillgång till extrapengar. I detta fall kan man ansöka om ett bolån på den befintliga bostaden. Vid samtliga bolån lämnas bostaden som säkerhet.

Att jämföra bolån på nätet.

Det finns ett flertal samlingssidor på nätet där man kan jämföra olika typer av bolån. Det sker genom ett formulär som man fyller i så noggrant som möjligt för att man sedan skall få förslag på olika bolåneupplägg. Bankerna tävlar om att få dig som kund, varför de eftersträvar att erbjuda en så låg bolåneränta som möjligt. Vissa banker har därför även bolån som är helt amorteringsfria, vilket kan vara bra om man vill ha ett extremt stort bolån. Man skall dock komma ihåg att banken äger bostaden så länge man innehar lånet och att bolånet måste betalas tillbaka till fullo när man säljer sin bostad.

När man jämför bolån på nätet kan man få särskilt goda villkor för lånet. Förutom banker finns det ett antal fristående låneaktörer på marknaden som även de är med och slåss om kunderna. En del av dessa aktörer erbjuder dig som låntagare att få ett bolån hos dem, trots att du har svårigheter att få ett lån hos andra banker och låneinstitut.